Ο Διαγωνισμός

Τι είναι η Οικονομική Ολυμπιάδα

Η Οικονομική Ολυμπιάδα είναι ένας διεθνής διαγωνισμός οικονομικών γνώσεων που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες λυκείου. Διοργανώνεται με την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος και φιλοδοξεί να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεων των μαθητών και των μαθητριών στο πεδίο των οικονομικών.

Η Οικονομική Ολυμπιάδα διεξάγεται σε 15 χώρες, οι οποίες είναι:

  1. Τσεχία

  2. Σλοβακία

  3. Πολωνία

  4. Ουγγαρία

  5. Ελλάδα

  6. Βοσνία Ερζεγοβίνη

  7. Κίνα

  8. Βιετνάμ

  9. Αρμενία

  10. Ουκρανία

  11. Κόσοβο και Βόρεια Μακεδονία

  12. Κιργιζία

  13. Καζακστάν

  14. Γεωργία

  15. Ιράν

Στον τελικό της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας (Βουδαπέστη 9/2022), ο Αλκιβιάδης-Ιωάννης Τουτζιαρίδης, από το Κολλέγιο Ψυχικού, κατέκτησε τη δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο. Στην πέμπτη θέση κατετάγη η Σόνια Βουδούρη, συμμαθήτριά του από το ίδιο σχολείο.

Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για πρώτη φορά κατά τη σχολική χρονιά 2020-2021 από το ΚΕΦΙΜ – Μάρκος Δραγούμης σε συνεργασία με το τσέχικο Ινστιτούτο Οικονομικής Εκπαίδευσης (INEV), διοργανωτή φορέα της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας. Η Οικονομική Ολυμπιάδα διοργανώνεται με την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος και την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος για τα σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού.

Η Οικονομική Ολυμπιάδα έχει ως στόχους:

  • Την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών και των μαθητριών λυκείου για την οικονομική επιστήμη.

  • Τον εντοπισμό και την ενθάρρυνση μιας νέας γενιάς ταλαντούχων μελλοντικών οικονομολόγων.

  • Τη σύνδεση της μαθητικής κοινότητας με καταξιωμένους και έγκριτους οικονομολόγους.

  • Τη δημιουργία ενός δικτύου εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης με ειδικό ενδιαφέρον στον οικονομικό αλφαβητισμό.

  • Τον εντοπισμό πεδίων βελτίωσης της διδασκαλίας των αρχών της οικονομικής επιστήμης στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και ιδιαίτερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Φάσεις διαγωνισμού

Η Οικονομική Ολυμπιάδα διεξάγεται σε τρεις εθνικούς γύρους και έναν διεθνή.

Σχολικός γύρος:

Οργανώνεται στο επίπεδο της σχολικής μονάδας από τον υπεύθυνο καθηγητή με την στήριξη της ομάδας της Οικονομικής Ολυμπιάδας. Η ομάδα μας κατευθύνει τους συντονιστές του διαγωνισμού σε κάθε βήμα. Ο διαγωνισμός διεξάγεται διαδικτυακά, και δεν απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο και γνώσεις προετοιμασίας.

Περιφερειακός γύρος:

Οργανώνεται σε περιφερειακό επίπεδο είτε με τη φυσική παρουσία των διαγωνιζομένων, είτε διαδικτυακά με το ίδιο σύστημα που διεξάγεται ο σχολικός γύρος.

Τελικός:

Οργανώνεται από το ΚΕΦΙΜ – Μάρκος Δραγούμης στην Αθήνα.

Διεθνής τελικός:

Οι πέντε διαγωνιζόμενοι με τις καλύτερες επιδόσεις προκρίνονται στον τελικό της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας που διοργανώνει το τσεχικό Ινστιτούτο Οικονομικής Εκπαίδευσης (INEV) και διεξάγεται στις αρχές της επόμενης σχολικής χρονιάς σε μία από τις χώρες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

 

Γιατί να μάθω οικονομικά

Οι άνθρωποι που κατανοούν τις αρχές που διέπουν την οικονομία έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα που μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:

Προσωπικά οφέλη: Διασφαλίζεις την τάξη στα οικονομικά σου και στη διαχείριση της περιουσίας σου. Μπορείς να φιλτράρεις καλύτερα τις πληροφορίες που παίρνεις από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις προτάσεις πολιτικής. Κατανοείς την παγκόσμια λειτουργία της οικονομίας και μπορείς να προετοιμαστείς καλύτερα για ξαφνικά μακροοικονομικά γεγονότα, όπως μια οικονομική κρίση.

Συλλογικά οφέλη: Οι πολίτες που κατανοούν τις οικονομικές αρχές είναι πολύ λιγότερο ευάλωτοι στον λαϊκισμό και μπορούν να συνεισφέρουν αποτελεσματικότερα στις δημόσιες υποθέσεις. Η κατανόηση συνεπώς των οικονομικών αρχών οδηγεί σε μια καλύτερη και πιο συνειδητοποιημένη κοινωνία. Οι βασικές γνώσεις οικονομικού αλφαβητισμού είναι ένα απαραίτητο μέρος της εκπαίδευσης καθώς επιτρέπουν στους ανθρώπους να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις σε ποικίλες καταστάσεις της ζωής τους.

 

Διοργανωτές και υποστηρικτές

Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός διοργανώθηκε για πρώτη φορά κατά τη σχολική χρονιά 2020-2021 από το ΚΕΦίΜ – Μάρκος Δραγούμης σε συνεργασία με το τσέχικο Ινστιτούτο Οικονομικής Εκπαίδευσης (INEV), διοργανωτή φορέα της Διεθνούς Οικονομικής Ολυμπιάδας. Η Οικονομική Ολυμπιάδα διοργανώνεται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος για τα σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού και την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην Επιστημονική Επιτροπή της Οικονομικής Ολυμπιάδας μετέχουν διαπρεπείς οικονομολόγοι από τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό κόσμο. Δείτε τον κατάλογο των συμμετεχόντων και την οργανωτική ομάδα του διαγωνισμού εδώ.