Ο τελικός της πρώτης Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας σε εικόνες

Με μεγάλη επιτυχία και σε εορταστικό κλίμα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας που διοργανώθηκε για πρώτη φορά φέτος στη χώρα μας από το ΚΕΦίΜ, με τη συμμετοχή 1.105 μαθητών από 135 Λύκεια της Επικράτειας και την πρώτη συμμετοχή σχολείου της Ομογένειας σε ελληνικό μαθητικό διαγωνισμό. Ο τελικός γύρος, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 10 Ιουλίου φιλοξενούμενος στα Εκπαιδευτήρια ΠΑΛΛΑΔΙΟ, και περιελάμβανε γραπτές εξετάσεις των προκριθέντων από τον περιφερειακό γύρο, προφορικές εξετάσεις των 10 που αναδείχθηκαν από τη γραπτή εξέταση του τελικού και στη συνέχεια τη λαμπερή τελετή βράβευσης, με 5 από τους 10 διακριθέντες να κερδίζουν μία θέση στον διεθνή τελικό της Οικονομικής Ολυμπιάδας που θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο.

Στον πρώτο γύρο της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, σε σχολικό επίπεδο συμμετείχαν 1.105 μαθητές και μαθήτριες από 136 Λύκεια όλων των τύπων (ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Εσπερινά, Ιδιωτικά, Πρότυπα, Πειραματικά, Μουσικά, Εκκλησιαστικά κ.ά.) ενώ ο διαγωνισμός κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον από όλες τις τάξεις του Λυκείου, ακόμα και από εκείνες όπου δεν διδάσκεται το μάθημα των οικονομικών. Από τον δεύτερο, περιφερειακό γύρο στον τελικό του διαγωνισμού προκρίθηκαν 75 μαθητές και μαθήτριες, επίσης από όλες τις τάξεις του Λυκείου, από τις 5 Περιφέρειες (Αττικής και Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Ομογένειας, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης), εκ των οποίων οι 51 προσήλθαν στον τελικό διαγωνιστικό γύρο.

Η αθρόα συμμετοχή και προσέλευση των μαθητών, ιδιαίτερα από περιοχές εκτός Ατττικής, πραγματοποιήθηκε φυσικά χάρη στη στήριξη γονέων και συντονιστών καθηγητών, οι οποίοι αγκάλιασαν και στήριξαν την πρωτοβουλία του διαγωνισμού από τις αρχές της και συνόδεψαν τους μαθητές και τις μαθήτριες στη διοργάνωση. Στο πλαίσιο τόσο της προσέλευσης όσο και συνολικά της διοργάνωσης τηρήθηκαν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Την έναρξη του τελικού σήμαναν οι εναρκτήριες ομιλίες και το καλωσόρισμα του Ξενοφώντα Καράμαλη εκ μέρους των Εκπαιδευτηρίων ΠΑΛΛΑΔΙΟ, του Γεώργιου Πάνου εκ μέρους της Επιστημονικής Επιτροπής του διαγωνισμού, και του Νίκου Ρώμπαπα ως Υπεύθυνου της διοργάνωσης, οι οποίοι ευχήθηκαν καλή επιτυχία στους συμμετέχοντες.

Κατόπιν προσέλευσης των συμμετεχόντων η πρώτη φάση του τελικού γύρου ξεκίνησε με την γραπτή εξέταση, το περιεχόμενο της οποίας σχεδιάστηκε από την εξεταστική επιτροπή της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες εξετάστηκαν για τις γνώσεις τους στη μεθοδολογία των οικονομικών, βασικές έννοιες και ιστορία της οικονομικής σκέψης, μικροοικονομικά, μακροοικονομικά, διεθνή οικονομικά, οικονομικές ειδήσεις, οικονομική πολιτική, χρηματοπιστωτικά οικονομικά και χρηματοπιστωτικό αλφαβητισμό.

Την ωριαία εξέταση ακολούθησαν οι διορθώσεις των γραπτών από την ομάδα επιτηρητών-διορθωτών, στην οποία μετείχαν οι εκπαιδευτικοί Γιώργος Δρέτας, Γιώργος Καμαρινός, Αντώνης Κασιμάτης, Άγγελος Κυριακόπουλος, Σπύρος Μάλλιος, Ηλίας Μηνάς, Παναγιώτης Πρέντζας, Ανδρέας Στριφτάρας, Σοφία Τακάογλου, Μαριάνθη Τζαμαριά, και Γιώργος Τζήρος.

Κατά τη διάρκεια διόρθωσης των αποτελεσμάτων της γραπτικής εξέτασης, οι συμμετέχοντες μαθητές είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στους 3 κύκλους workshops “Meet a mentor” και να συνομιλήσουν με εκπαιδευτικούς και οικονομολόγους για το επάγγελμα του οικονομολόγου, τις απαραίτητες σπουδές και τις σύγχρονες τάσεις στον οικονομικό επαγγελματικό κλάδο.

Σε κλίμα χαράς, αγωνίας και προσμονής, την ανακοίνωση των 10 μαθητών και μαθητριών που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πραγματοποίησε ο Συντονιστής της Οικονομικής Ολυμπιάδας, Κωνσταντίνος Σαραβάκος.
Οι προκριθέντες 10 μαθητές εξετάστηκαν σε προφορική εξέταση, επιλέγοντας τυχαία την ερώτησή τους από μία βάση ερωτήσεων οικονομικού περιεχομένου στην οποία θα έπρεπε να αναπτύξουν την απάντησή τους, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής στην οποία συμμετείχαν ο Θεόδωρος Πελαγίδης, Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, o Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρόεδρος του ΚΕΠΕ, o Γεώργιος Πάνος, καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, o Άρης Νότης, οικονομολόγος εκπαιδευτικός, αρχισυντάκτης του Περιοδικού Ξενοφών, και ο Άγγελος Αντωνόπουλος, οικονομολόγος εκπαιδευτικός, Γραμματέας της Ένωσης Οικονομολόγων Εκπαιδευτικών Δ/θμιας Εκπαίδευσης.

Καθώς οι προφορικές εξετάσεις ολοκληρώνονταν, στον ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο του σχολείου ξεκινούσε η λαμπερή τελετή βράβευσης. Τον πρώτο χαιρετισμό στην έναρξη της τελετής απήυθυνε ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας, την ομιλία του οποίου ακολούθησαν οι χαιρετισμοί της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττας Μακρή, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, και του Πρόεδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνου Κόλλια. Την τελετή βράβευσης παρουσίασε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Παπαχλιμίντζος.

Μεταξύ των ομιλιών της βραδιάς ξεχώρισε και το θερμό καλωσόρισμα και ο χαιρετισμός του Παναγιώτη Καράμαλη, μέλους της οργανωτικής ομάδας των Εκπαιδευτηρίων ΠΑΛΛΑΔΙΟ, μέλους του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων αλλά και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΦίΜ.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν ακόμη η παρουσία του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ΥΠΕΞ, Ιωάννη Χρυσουλάκη, ο οποίος κατόπιν της ομιλίας του τίμησε το πρώτο σχολείο της Ομογένειας που συμμετείχε σε μαθητικό διαγωνισμό, χάρη στη στήριξη της Γραμματείας. Την τιμητική πλακέτα για τα Εκπαιδευτήρια «Πνoή Αγάπης» από το Αργυρόκαστρο παρέλαβε ο διευθυντής του σχολείου Θεόδωρος Κέσκος.

Τους χαιρετισμούς ακολούθησαν οι βραβεύσεις των μαθητών που παρακολουθούσαν την τελετή με προσμονή. Οι βραβεύσεις, το αποτέλεσμα των οποίων προέκυψε από τον μέσο όρο του βαθμού στην γραπτή και την προφορική εξέταση, πραγματοποιήθηκαν με σειρά πρόκρισης από την 10η στην 1η θέση. Τους πέντε από τους μαθητές της δεκάδας βράβευσε η Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Οι προκριθέντες: 6η Θέση: Αλκιβιάδης Ιωάννης Τουτζιαρίδης, Κολλέγιο Αθηνών, 7η Θέση: Εκερέμ Χένα, 2ο ΓΕΛ Τρίπολης, 8η Θέση: Δημήτριος Μάριος Καλύβας, 5ο ΓΕΛ Κατερίνης, 9η Θέση: Δημήτριος Βασιλικιώτης, Πρότυπο ΓΕΛ Βαρβακείου Σχολής, 10η Θέση: Βίκτωρας Κυρτσούδης, 1ο Πρότυπο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης “Μανόλης Ανδρόνικος”.

Tον μαθητή και τη μαθήτρια που κατέλαβαν την 5η και 6η θέση στον διαγωνισμό βράβευσε με τη σειρά του ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, Γενικός Διευθυντής της Inventio Consulting. Οι βραβευθέντες: 4η Θέση: Κριστιάν Σέλαρ, 8ο ΓΕΛ Αθηνών, 5η Θέση: Κωνσταντένια Καλύβα, ΓΕΛ Ξυλοκάστρου .

Τέλος, και πρωτού δώσει την κεντρική ομιλία της βραδιάς, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, βράβευσε τους κορυφαίους 3 διαγωνιζόμενους με σειρά πρόκρισης: 1η Θέση: Χρήστος Μανεσιώτης, Εκπαιδευτήρια Δούκα, 2η Θέση: Γιάννης Διακαντώνης, Σχολή Μωραΐτη, 3η Θέση: Παύλος Βλατάκης, 6ο ΓΕΛ Γλυφάδας, στους οποίους απένειμε τιμητικές διακρίσεις και μετάλλια. Στην ομιλία του που ακολούθησε ο κ. Στουρνάρας σημείωσε “Η Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης, στέκεται αρωγός στις προσπάθειες προώθησης της μάθησης και της παιδείας και υποστηρίζει τις δράσεις που ενισχύουν τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό αναγνωρίζοντας τις θετικές του επιδράσεις σε ολόκληρη την οικονομία και στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.”

Την τελετή βράβευσης έκλεισε ο Υπεύθυνος διοργάνωσης της Ελληνικής Οικονομικής Ολυμπιάδας, Νίκος Ρώμπαπας, ο οποίος ευχαρίστησε τους συντονιστές καθηγητές για τη σημαντική υποστήριξή τους στον διαγωνισμό και την προετοιμασία των μαθητών.
Η Οικονομική Ολυμπιάδα διοργανώθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος για τα σχολεία του Απόδημου Ελληνισμού, καθώς και την υποστήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος. O διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με τη γενναιόδωρη στήριξη των χορηγών: Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ, Cargo 360, Παντελής Παπαδόπουλος ΑΕΒΕ, Inventio Consulting, Optima Bank, Optima Factors, Streamia, Polyeco S.A., Protocol, και το Περιοδικό Ξενοφών και τις Εκδόσεις ΕΥΡΑΣΙΑ, χορηγούς επικοινωνίας του διαγωνισμού.

Καθώς η Οικονομική Ολυμπιάδα φιλοδοξεί μεταξύ άλλων στόχων να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων και των γνώσεων των μαθητών και των μαθητριών στο πεδίο των οικονομικών, αναμένουμε με ανυπομονησία τις διακρίσεις των μαθητών και των μαθητριών στη διεθνή διοργάνωση αλλά και την ανανέωση της διεξαγωγής του διαγωνισμού την επόμενη σχολική χρονιά!

Previous
Previous

Συνέντευξη στην ΕΡΤ1 για την οικονομική εκπαίδευση στα σχολεία

Next
Next

Ξεπέρασαν τις 1.000 οι συμμετοχές στην Οικονομική Ολυμπιάδα 2020-2021